|
Η μουσειοσκευή με τα ονομαστά πήλινα ειδώλια της Τανάγρας φιλοξενήθηκε στο Δ1. Η κατάλληλα διαμορφωμένη βαλίτσα που περιέχει ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας, επιτρέπει την εξοικείωση των μαθητών με τα μουσειακά αντικείμενα
Στόχος ήταν η γνωριμία των μαθητών με την αρχαία Τανάγρα, τις τεχνικές κατασκευής και τα ιδιαίτερα αισθητικά στοιχεία των Ταναγραίων κορών, καθώς και στην εξοικείωση με την αρχαιοελληνική ενδυμασία και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός αυτής της δράσης είναι η προβολή του πολιτισμού της περιοχής και η βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στο Μουσείο και στους μαθητές μας με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι η β΄ φάση του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Φυσικής για την Ε΄ τάξη θα διεξαχθεί το Σάββατο 7/5/2022 και ώρα 9:00-10:30 και για την ΣΤ΄ τάξη την Κυριακή 8/5/2022 και ώρα 9:00-10:30. στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
Οι μαθητές χρειάζεται να έχουν μαζί τιυς την Υπεύθυνη Δήλωση γονέα , η οποία θα δοθεί από το σχολείο και να φορούν μάσκα κατά την είσοδο στο εξεταστικό κέντρο και σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού. Επίσης, καλό είναι να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης και χάρακα. Ευχόμαστε σε όλες και όλους κάθε επιτυχία και πρόοδο! Αγαπητοί γονείς των μαθητών της ΣΤ΄τάξης σας ενημερώνουμε, ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να γράψετε τα παιδιά σας μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από το σχολείο. ![]()
![]()
![]()
![]()
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε με ανακοίνωση τα νέα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούν τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού και εφαρμόζονται μετά και την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών. Πιο συγκεκριμένα:
Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου: ![]()
Στα πλαίσια της δράσης «Σχολείο και Κοινωνία – Εθελοντισμός» και εν όψει των γιορτών που πλησιάζουν, αποφασίσαμε με μια πράξη αγάπης να συγκεντρώσουμε και να προσφέρουμε τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.
Το ρομπότ της καλοσύνης που έφτιαξε με ανακυκλώσιμα υλικά ο καθηγητής των Εικαστικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου ήταν δελεαστικό για τα παιδιά, που προσπάθησαν να το φορτώσουν, με όλα τα απαραίτητα για τις οικογένειες που δυσκολεύονται στις καθημερινές τους ανάγκες. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς μας για την στήριξη της συλλογικής μας προσπάθειας. Από χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν τα γραφεία μας πριν ξεκινήσουμε τις πασχαλιάτικες διακοπές. Τα παιδιά της Γ1 με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Μουσικής κ. Αμαλίας Σκαρλάτου μας είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου Γενικότερα, η έγερση του Λαζάρου έχει χαρούμενο χαρακτήρα, γιατί προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.
Στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» και στην υποθεματική εθελοντισμός και διαμεσολάβηση, οι εκπαιδευτικού της Ε΄τάξης θέλοντας να προάγουν τις κοινωνικές δεξιότητες, της ευαισθησίας, της ανθεκτικότητας, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και ενσυναίσθησης επισκέφτηκαν με τους μαθητές τους , τον ιερό ναό του Ευαγγελιστή Λουκά και επιμελήθηκαν τους χώρους του προσκυνηματικού ναού . Τα παιδιά μοιρασμένα σε ομάδες ανέλαβαν την καθαριότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Σκούπες και ξεσκονόπανα πήραν φωτιά. Η χαρά της δημιουργίας αλλά και της γαλήνης που αναδύει ο χώρος ήταν μεγάλη. Τα εικονοστάσια στολίστηκαν με λουλούδια που είχαν φέρει τα παιδιά και όλα ήταν έτοιμα για τους χαιρετισμούς , που θα γινόταν το βράδυ. Ο πατέρας Σπυρίδων μίλησε στα παιδιά και όλοι μαζί έψαλλαν τον ύμνο στην υπέρμαχο στρατηγό.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό έγινε ανάγνωση του παραμυθιού της Εύας Βακιρτζή " Το αυγό" με σχετικό περιεχόμενο στους μαθητές του σχολείου μας και έπειτα όλοι μαζί συμμετείχαν σε δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα έφτιαξαν παζλ (σύμβολο Αυτισμού) και ζωγράφισαν εικόνες του βιβλίου.
Λίγα λόγια... Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, οπότε και καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό. Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον αμερικανο-αυστριακό ψυχίατρο Λίο Κάνερ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτές οι δύο διαταραχές βρίσκονται στη λίστα του DSM IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές) ως δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Οι άλλες είναι το Σύνδρομο Rett, PDD NOS (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), και η Παιδική Αποσυνδετική Διαταραχή. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από διάφορα επίπεδα βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές δεξιότητες, και επίσης από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/186 |
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη δημοσίευση κάποιας φωτογραφίας στο ιστολόγιο του σχολείου μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου ώστε να προβούμε στην απόσυρση της.
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Ψηφιακό ΣχολείοΜαθητικό ραδιόφωνοΕκπαιδευτική Τηλεόραση
Παιδαγωγικό ΙνστιτούτοΨηφιακή αλάναΑσφάλεια στο ΔιαδίκτυοΕκπαιδευτικό ΛογισμικόΕιδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων
|