|
Στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε, η προσφορά έχει μεγαλύτερη αξία. Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί τον κ. Γεώργιο Κιούση, που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης της εκδρομής των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας στο Ναύπλιο. Όπως μας είπε, ήθελε να βάλει όμορφες αναμνήσεις στις αποσκευές των παιδιών, και εμείς φυσικά, δεν του το αρνηθήκαμε...
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας μαζί με μαθητές/τριες του 8ου Δημοτικού Σχολείο Θήβας και Δημοτικού Σχολείου Λεύκτρων στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπολιτών μας σχετικά με τα ζώα συντροφιάς επιμελήθηκαν και δημοσιοποιούν ενημερωτικό φυλλάδιο. Ειδικότερα, το ενημερωτικό φυλλάδιο δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, και με απώτερο κι ουσιαστικό στόχο την αλλαγή στην αντίληψη, νοοτροπία, κουλτούρα και συμπεριφορά όλων απέναντι σε αυτά. Στο φυλλάδιο περιγράφονται οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, και δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για θέματα όπως οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για τη σήμανση, τη στείρωση, την υιοθεσία,τη φροντίδα αλλά και για τις διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση μη τήρησης τους.
Αγαπητά μας παιδιά
Το 1ο Τουρνουά Ανακύκλωσης μπαταριών τελείωσε στις 15 Μαΐου 2022. Συλλέξαμε 80 κιλά μεικτών μπαταριών και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Συγχαρητήρια σε όλους και όλες! Συνεχίστε όμως να συγκεντρώνετε μπαταρίες και να τις φέρνετε στο σχολείο, γιατί πάντα συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών και πέρα του διαγωνισμού. Στα πλαίσια των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής , συζητήσαμε με τους μαθητές για την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες και τις συνέπειές της. Επίσης μιλήσαμε και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την περιορίσουμε. Έπειτα δημιουργήσαμε δύο αφίσες, μία η οποία απεικονίζει τη Γη θλιμμένη και περιλαμβάνει τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής και μία που απεικονίζει τη Γη χαρούμενη και περιλαμβάνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα animation χρησιμοποιώντας την τεχνική της κινούμενης εικόνας, για να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας μίλησαν για τα είδη των πτηνών που ζουν στην περιοχή μας, παρακολούθησαν τα πουλιά που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου μας κι έπειτα αναρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και την επιβίωσή τους στη φύση. Ανέλαβαν να φτιάξουν αυτοσχέδιες ταΐστρες για πουλιά καμωμένες με ανακυκλώσιμα υλικά. Διακόσμησαν το εξωτερικό τους με σχέδια της αρεσκείας τους. Έβαλαν μέσα δημητριακά και βγήκαν μαζί με μαθητές/τριες του 8ου Δημ. Σχολείου στην αυλή του δημοτικού για να κρεμάσουν τις ταΐστρες στα δέντρα περιμένοντας τους μικρούς φτερωτούς τους φίλους να τις επισκεφτούν. Τα ευγνώμονα πουλιά σε αντάλλαγμα μας ενθουσίασαν με ανεπιτήδευτα αλλά χαρούμενα κελαηδίσματα. Η επαφή των παιδιών με τον κόσμο των πουλιών ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσουμε την καλοσύνη και τον σεβασμό τους για όλα τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη!
Συμβουλές από τους/τις μαθητές/τριές μας για να φτιάξετε μόνοι σας ταΐστρες πουλιών:
Αφίσες των μαθητών/τριών για την προστασία των πτηνών:
Στο πλαίσιο της δράσης: «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Σχολείου μας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 25/5/2022 το 2ο Γυμνάσιο Θήβας και την Πέμπτη 26/5/2022 το 4ο Γυμνάσιο. Κύριος στόχος των επισκέψεων αυτών ήταν η καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για την ομαλή ένταξή τους στην επόμενη βαθμίδα. Ξεναγήθηκαν στους χώρους των παραπάνω σχολείων και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για την αλλαγή του νέου σχολικού τους περιβάλλοντος και συζήτησαν για τα θέματα που τους ενδιέφεραν. Ήταν μια απαραίτητη δράση που θα τους βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή τους στο νέο τους σχολείο και είναι σημαντική επειδή καλούνται να προσαρμοστούν όχι μόνο στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και εκπαιδευτικής βαθμίδας, αλλά και να διαχειριστούν εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και κοινωνικά θέματα που προκύπτουν και η οποία μάλιστα συμπίπτει και με την έναρξη της εφηβείας τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι μαθητές των ΣΤ1΄& ΣΤ2΄ τάξεων του Σχολείου μας επισκέφθηκαν τον Μικρασιατικό Συνοικισμό Θήβας και το «Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας» κι ενημερώθηκαν για την ιστορία, τον ξεριζωμό και τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1922.
Ο όρος Μικρασιατική Καταστροφή περιγράφει περισσότερο την τελευταία φάση της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή το τέλος του “ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919 -22, όπου συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ήταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή που για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από τις εστίες του και να εκδιωχθεί από τους Τούρκους, για να πάρει το δρόμο της σκληρής προσφυγιάς. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας το οποίο στέγασε τον μαθητικό πληθυσμό του προσφυγικού συνοικισμού Θήβας όταν εγκαταστάθηκε εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922 κι ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του σχολείου για την ιστορία του Παλαιού Διδακτηρίου το οποίο δημιουργήθηκε την εποχή εκείνη για τις μορφωτικές ανάγκες των προσφύγων. Όταν το μεράκι και η φαντασία συναντιούνται συνήθως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Οι μαθητές της Α΄, της Δ2 και της Ε΄ τάξης ασχολήθηκαν για τον σχολικό εκφοβισμό και κατέληξαν στη συγγραφή ενός παραμυθιού. Ήρωες της ιστορίας μαθητές του Δημοτικού Σχολείου οι οποίοι σαν θύματα, θύτες και παρατηρητές, συμμετείχαν ο καθένας στην πλοκή και τελικά στην κατανόηση του δύσκολου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε πρώτη φάση και η κοινωνία εν γένει. Κατόπιν υποβολής των σχετικών δηλώσεων εκ μέρους των γονέων των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Ε΄ τάξη το ερχόμενο σχολικό έτος, σας γνωστοποιούμε ότι η Γλώσσα επιλογής είναι τα Γαλλικά, η οποία προέκυψε από πλειοψηφία.
Στα πλαίσια του μαθήματος γνωρίζω την ιστορία του τόπου μου, οι μαθητές του Δ1 και του Δ2 του σχολείου μας «υιοθέτησαν έναν αρχαιολογικό χώρο». Επισκέφθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου τον αρχαιολογικό χώρο του κοιμητηρίου επί της οδού Αναπαύσεως, που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας. Εκεί η αρχαιολόγος του Μουσείου Θηβών κ. Ζυγούρη μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε σχετικά με την ιστορία του μνημείου και τη χρήση του κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι μικροί μαθητές είχαν την να ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα στην περιοχή, να δουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από κοντά, καθώς και να πάρουν μια ιδέα από τον τρόπο που εργάζονται οι αρχαιολόγοι και πώς ακριβώς γίνονται οι ανασκαφές. Τέλος, σαν επισφράγιση της υιοθεσίας του μνημείου, τα παιδιά τα φρόντισαν την καθαριότητα του χώρου και με μεγάλη χαρά φύτεψαν λεβάντες που είναι ανθεκτικά φυτά και αρμόζουν στο χώρο κατά την προτροπή των ειδικών. Επειδή είναι γνωστό ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ερμηνεύουν το παρελθόν μιας περιοχής, είναι κοινωνική ευθύνη όλων μας να τους προστατεύουμε και να τους αναδεικνύουμε, γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας .
|
Κατηγορίες
All
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη δημοσίευση κάποιας φωτογραφίας στο ιστολόγιο του σχολείου μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου ώστε να προβούμε στην απόσυρση της.
Ημερολόγιο αναρτήσεων
June 2024
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Ψηφιακό ΣχολείοΜαθητικό ραδιόφωνοΕκπαιδευτική Τηλεόραση
Παιδαγωγικό ΙνστιτούτοΨηφιακή αλάναΑσφάλεια στο ΔιαδίκτυοΕκπαιδευτικό ΛογισμικόΕιδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων
|