|
Στα πλαίσια της δράσης «Σχολείο και Κοινωνία – Εθελοντισμός» και εν όψει των γιορτών που πλησιάζουν, αποφασίσαμε με μια πράξη αγάπης να συγκεντρώσουμε και να προσφέρουμε τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.
Το ρομπότ της καλοσύνης που έφτιαξε με ανακυκλώσιμα υλικά ο καθηγητής των Εικαστικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου ήταν δελεαστικό για τα παιδιά, που προσπάθησαν να το φορτώσουν, με όλα τα απαραίτητα για τις οικογένειες που δυσκολεύονται στις καθημερινές τους ανάγκες. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς μας για την στήριξη της συλλογικής μας προσπάθειας. Από χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν τα γραφεία μας πριν ξεκινήσουμε τις πασχαλιάτικες διακοπές. Τα παιδιά της Γ1 με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Μουσικής κ. Αμαλίας Σκαρλάτου μας είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου Γενικότερα, η έγερση του Λαζάρου έχει χαρούμενο χαρακτήρα, γιατί προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.
Στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ» και στην υποθεματική εθελοντισμός και διαμεσολάβηση, οι εκπαιδευτικού της Ε΄τάξης θέλοντας να προάγουν τις κοινωνικές δεξιότητες, της ευαισθησίας, της ανθεκτικότητας, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και ενσυναίσθησης επισκέφτηκαν με τους μαθητές τους , τον ιερό ναό του Ευαγγελιστή Λουκά και επιμελήθηκαν τους χώρους του προσκυνηματικού ναού . Τα παιδιά μοιρασμένα σε ομάδες ανέλαβαν την καθαριότητα του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Σκούπες και ξεσκονόπανα πήραν φωτιά. Η χαρά της δημιουργίας αλλά και της γαλήνης που αναδύει ο χώρος ήταν μεγάλη. Τα εικονοστάσια στολίστηκαν με λουλούδια που είχαν φέρει τα παιδιά και όλα ήταν έτοιμα για τους χαιρετισμούς , που θα γινόταν το βράδυ. Ο πατέρας Σπυρίδων μίλησε στα παιδιά και όλοι μαζί έψαλλαν τον ύμνο στην υπέρμαχο στρατηγό.
Επίσκεψη της Ε' τάξης του 7ου ΔΣ Θήβας στο ΕΕΕΕΚ Θήβας . . .
Σήμερα με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την Ε' τάξη του 7ου ΔΣ Θήβας. Η κοινωνική λειτουργός του σχολείου μας κ. Ψαράκου Ελένη στην αίθουσα εκδηλώσεων μίλησε στα παιδιά για τον αυτισμό και τους έδειξε βίντεο για να καταλάβουν καλύτερα πως λειτουργεί ένα παιδί με αυτισμό. Στη συνέχεια οι μαθητές του εργαστηρίου Μαγειρικής προσέφεραν σε όλα τα παιδιά δεκατιανο και είχαν ελεύθερο χρόνο να γνωριστούν. Τη σκυτάλη πήρε το εργαστήρι Γεωπονίας με τον υπεύθυνο κ. Τσεβά Αθανάσιο όπου με τους μαθητές του 7ου ΔΣ Θήβας φύτεψαν διάφορα φυτά σε χώρο που είχε ετοιμαστεί από τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ. Μεγάλη χαρά πήραν μικροί και μεγάλοι όταν ο κ. Νεκτάριος Κουκοβίνος έστησε το στόχο και έδωσε το σύνθημα για τους μικρούς τοξοβόλους. Με τη βοήθεια του, όλοι βρήκαν το στόχο!!! Ακολούθησε κατασκευή λαμπάδων με τη κ. Λίντα Γκόνιαρη να υποδέχεται τους μαθητές στο εργαστήριο Χειροτεχνίας. Την έκπληξη στους μαθητές του 7ου ΔΣ Θήβας επιφύλασσε το εργαστήριο Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής όπου έφτιαξε λουκουμάδες και κέρασε μικρούς και μεγάλους. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Χαντζή Ιωάννα και κ. Γκατζογια Δέσποινα έδωσαν και την επιλογή: μέλι ή μερέντα... Φυσικά οι πολλοί επέλεξαν τη μερέντα. Αφού πήραμε όλοι αρκετές θερμίδες, ο γυμναστής μας, κ. Παπαδημητρίου Χάρης έδωσε το σύνθημα... Άνοιξε το γυμναστήριο και όλοι οι μαθητές άρχισαν να κάνουν διάδρομο, ποδήλατο και τραμπολίνο... Βέβαια, στα αγόρια είχαμε υποσχεθεί και ποδόσφαιρο όπου έδειξαν το πραγματικό τους ταλέντο!!! Η ώρα πέρασε γρήγορα, βγάλαμε την καθιερωμένη φωτογραφία όλοι μαζί και χαιρετισαμε με χαρά και ενθουσιασμό τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 7ου ΔΣ Θήβας. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές και των δύο σχολείων για την υποδειγματική συμπεριφορά και στάση!!! Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του 7ου ΔΣ Θήβας, τον κ. Νεκτάριο Κουκοβινο, την κ. Σοφία Συμεωνίδου και την κ. Ιωάννα Σωτηρλή. ΥΓ: Τελικά, ο μουσικός μας κ. Ηλίας Τζερεμές το γλίτωσε το βέλος καθώς πολλοί τον θέλαμε για στόχο με το μήλο στο κεφάλι . . . Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό έγινε ανάγνωση του παραμυθιού της Εύας Βακιρτζή " Το αυγό" με σχετικό περιεχόμενο στους μαθητές του σχολείου μας και έπειτα όλοι μαζί συμμετείχαν σε δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα έφτιαξαν παζλ (σύμβολο Αυτισμού) και ζωγράφισαν εικόνες του βιβλίου.
Λίγα λόγια... Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, οπότε και καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία. Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό. Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον αμερικανο-αυστριακό ψυχίατρο Λίο Κάνερ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτές οι δύο διαταραχές βρίσκονται στη λίστα του DSM IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές) ως δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Οι άλλες είναι το Σύνδρομο Rett, PDD NOS (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), και η Παιδική Αποσυνδετική Διαταραχή. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από διάφορα επίπεδα βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές δεξιότητες, και επίσης από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/186 Την Τετάρτη 6 Απριλίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Ακρόπολης και με τη βοήθεια της αρχαιολόγου υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η ιστορία ενός λόφου ξακουστού". Με βιωματικό τρόπο γνώρισαν την Ιστορία του Ναού του Παρθενώνα και των γύρω μνημείων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ίδια αρχαιολόγο στο χώρο του Μουσείου όπου ενθουσιάστηκαν από τα εκθέματα, από το εσωτερικό του κτιρίου, καθώς και από τις πληροφορίες που πήραν.
Διεξήχθη την Παρασκευή 1-04-2022, ο 16ος Σχολικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι στα Μαθηματικά» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε). Η συμμετοχή των μαθητών/τριών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, αν και προαιρετική ήταν μεγάλη Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, καθώς και τους/τις δασκάλους/ες κ..Σκούφη Θωμά, κ. Μυλωνά Παρασκευή και κ. Συμεωνίδου Σοφία! Όπως έλεγε και ο Κων/νος Καβάφης «Αξία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός» Ήδη τα γραπτά των παιδιών μας μπήκαν σε φάκελο και πήραν τον δρόμο για την Μαθηματική Εταιρεία. Η Ε.Μ.Ε. θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα, και πιο συγκεκριμένα για το όνομα ή τα ονόματα σε περίπτωση ισοβαθμίας του μαθητή ή της μαθήτριας που είχε την καλύτερη επίδοση ανά τμήμα και τάξη. Σας παραθέτουμε τα θέματα και τις λύσεις τους κατά τάξη.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που τιμάται κάθε χρόνο την 6η Μαρτίου, η Ψυχολόγος Μπεθάνη Ελένη και η Κοινωνική Λειτουργός Αβορίτη Άννα, πραγματοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης, ενσυναίσθησης και ενημέρωσης στο σχολείο μας.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε συζήτηση στα πλαίσιο στο οποίο οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες του θύτη του θύματος και παρατηρητών και εξέφρασαν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους που είχαν. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την αναγνώριση και κατανόηση των ειδών σχολικής βίας που υπάρχου εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές κλήθηκαν μέσα από παιχνίδι ρόλων να αναγνωρίσουν τους ρόλους του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών, να αναγνωρίσουν την επιθετική ενέργεια, να λάβουν πρωτοβουλίες και να βιώσουν την ψυχική κατάσταση όλων των μελών.
Στο μάθημα των ΤΠΕ οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ανέλαβαν να δημιουργήσουν ψηφιακές αφίσες με συνθήματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, μέσω του λογισμικού postermywall. Οι αφίσες τους εμπλούτισαν το συνεργατικό αρχείο παρουσιάσεων Google Slides, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ:
Oι μαθητές της Γ τάξης έφτιαξαν ένα ηχητικό βιβλίο για το τι κάνουμε με τα χέρια μας. Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε, αλλά…
για να χαιρετάμε για να παίζουμε για να αγαπάμε για να ζωγραφίζουμε για να χαϊδεύουμε για να φροντίζουμε για να τα κουνάμε για να αγκαλιάζουμε Το audiobook των μαθητών/τριών:
Τέλος οι μαθητές/τριες της Δ τάξης ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό και έστειλαν μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα με βασικό σύνθημα #ΜίλαΤώρα και μέσα από ψηφιακές αφηγήσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες παρακάτω:
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (2.4.2022) Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. Richard Van Camp (Καναδάς) Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο. Ευχαριστώ πολύ! (Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου) Πηγή: http://cybby.org/worldday22childrensbook/ |
Κατηγορίες
All
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη δημοσίευση κάποιας φωτογραφίας στο ιστολόγιο του σχολείου μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου ώστε να προβούμε στην απόσυρση της.
Ημερολόγιο αναρτήσεων
June 2024
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα" Ψηφιακό ΣχολείοΜαθητικό ραδιόφωνοΕκπαιδευτική Τηλεόραση
Παιδαγωγικό ΙνστιτούτοΨηφιακή αλάναΑσφάλεια στο ΔιαδίκτυοΕκπαιδευτικό ΛογισμικόΕιδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων
|